Slide background

Autisme Praktijk Alice

Autisme Coaching

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Creatieve Therapie

Autisme: rouwverwerking na overlijden

Inleiding

Mijn eerste ervaring met rouw kwam toen ik zes jaar was en mijn broer verongelukte. Ik ben toen niet verdrietig geweest. Wat ik wel voelde en zag was het verdriet van mijn ouders.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme: label of diagnose?

Inleiding

Over labeltjes en autisme wordt regelmatig denigrerend gesproken. Bijvoorbeeld “het is maar een label” of “iedereen krijgt tegenwoordig toch een label!”.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme: vrouwen en mannen

Inleiding

Hoewel harde cijfers over de prevalentie van diagnoses bij volwassenen nu en vroeger ontbreken, zowel wereldwijd als voor België en Nederland, lijkt het er toch op dat er steeds vaker volwassenen de diagnose autisme krijgen.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en slapen

Inleiding

Als je autisme hebt dan is de kans groot dat je ervaring hebt met slecht inslapen en/of doorslapen. Nog steeds val ik moeilijk in slaap en word ik gedurende de nacht een paar keer wakker. Ik denk nog regelmatig aan al die nachten dat ik in paniek was omdat ik niet kon slapen.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en Genderdysforie

Inleiding

Ik ben geen wetenschapper en ben er ook niet zo goed in om overzicht te houden in wat ik lees in wetenschappelijke studies. Ook heb ik geen genderdysforie (GD), maar een diagnose in het autisme spectrum (ASS) en afgestudeerd als autisme specialist.

By

Categorie:
Lees meer...

Help… ik zoek een autismecoach!

Inleiding

Beste Autismepraktijk Alice
Op maandag spreek ik af met wandelcoach Walter. Dat loopt aardig. Op dinsdag ben ik moe en heb ik een afspraak met de burnout coach Brandy. Nu ben ik niet meer overspannen, maar Brandy meent dat je beter kan blussen voordat er brand uitbreekt.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme bij vrouwen.

Inleiding

Sinds januari 2018 werk ik als autisme specialist in mijn praktijk onder de naam Autisme Praktijk Alice. Voor de naam Alice heb ik gekozen omdat ik in 2014 een boek schreef met als titel “Alice verdwaald in het land van de hulpverlening”.

By

Categorie:
Lees meer...

Grenzen stellen.

Inleiding

Piekeren, malen of tobben. We doen het allemaal wel eens. De een wat meer en de ander minder. Vaak is er een aanleiding. Bijvoorbeeld je vriend of vriendin is ziek, of het gaat niet goed op je werk of je huisdier heeft een kwaal of de verkering is uit gegaan. Het is niet erg om te piekeren zolang je er zelf geen last van hebt. Mensen met autisme kunnen goed piekeren en blijven er soms lang in “hangen”. Rationeel weten we “dit gepieker heeft geen zin”.

By

Categorie:
Lees meer...

Grenzen stellen.

Inleiding

Grenzen stellen wil zeggen dat je aangeeft wat je wel en niet wilt of kunt. Een ander woord is “assertiviteit”.
Een assertief iemand houdt rekening met zichzelf en de ander.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en seksuele vorming.

Seksuele vorming

Dit thema is belangrijk omdat het vaker “vergeten” lijkt worden omdat er zoveel aandacht gaat naar andere problemen bij kinderen met autisme.
In de praktijk ontmoet ik pubers, maar ook volwassenen die zijn vastgelopen in het beleven van intimiteit en seksualiteit.

By

Categorie:
Lees meer...