Slide background

Autisme Praktijk Alice

Autisme Coaching

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Safe & Sound Protocol (SSP)

SSP: Autisme en het SAFE AND SOUND PROTOCOL

Inleiding

Afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met de polyvagaal theorie. Deze maand ben ik gecertificeerd en mag ik het SSP aanbieden. Het Safe & Sound Protocol is een praktische, therapeutische toepassing die uit onderzoek van Dr. Stephen Porges is voortgekomen. Oorspronkelijk ontworpen voor het verlagen van overprikkeling bij autistische kinderen.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme Ontmaskeren

Inleiding

Maskeren of camoufleren bij mensen met autisme heeft als doel: de omgeving (werk, relatie, familie) te laten denken dat er geen autisme is. Ontmaskeren en maskeren. Mensen met autisme weten meestal wel wat wij hiermee bedoelen.


By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en sociale angst Deel 3

Inleiding

Veel mensen met autisme vinden het moeilijk om te ontspannen. Ze voelen zich niet veilig. Een gevoel van veiligheid is nodig om te leren ontspannen (ventraal vagaal). Als we ons niet veilig voelen zijn we voortdurend onze omgeving aan het aftasten.


By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en sociale angst Deel 2

Inleiding

Bij een persoon met een sociale angststoornis is de neuroceptie (onbewust waarnemen) niet goed afgestemd.
Zelfs als het veilig is lukt het deze persoon niet om tot kalmte te komen. Het autonome zenuwstelsel blijft alarmbellen afgeven terwijl er geen gevaar is.



By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en sociale angst Deel 1

Inleiding

Bij mensen met autisme komt sociale angst vaker voor. Autisme is anders dan sociale angst. Je kunt ook sociale angst hebben, maar geen autisme. Bij een persoon met een sociale angststoornis is de neuroceptie niet goed afgestemd. Zelfs als het veilig is lukt het deze persoon niet om tot kalmte te komen. Het autonome zenuwstelsel blijft alarmbellen afgeven terwijl er geen gevaar is. Het autonome zenuwstelsel is ontregeld. Niet de gedachten aanpakken, maar je lichaam (zenuwstelsel). 



By

Categorie:
Lees meer...

Autisme stress deel 2

Inleiding

In mijn praktijk hebben volwassenen met autisme vaak een scala aan therapie en methodieken gehad. Elke methodiek is een hulpmiddel. We moeten daar geen wonderen van verwachten. Autisme is niet te genezen en dat moeten we ook niet willen.
Wat we wel willen allemaal willen is “minder stress”.


By

Categorie:
Lees meer...

Autisme stress deel 1

Inleiding

Stress is een blokkade voor persoonlijke groei. Met een te grote hoeveelheid stress ervaart iedereen beperkingen in zijn dagelijkse functioneren. Voor mensen met autisme is dat wellicht nog meer van toepassing. Autisme hoeft geen beperkende stoornis te zijn, maar wordt wel een beperking als er veel stress bij komt.


By

Categorie:
Lees meer...

Autisme en eetproblemen

Inleiding

Eetproblemen komen vaker voor bij mensen met autisme. De onderzoeken en artikelen die ik hierover heb gelezen gaan voornamelijk over kinderen met autisme. Zijn er dan geen volwassenen met autisme en eetproblemen?


By

Categorie:
Lees meer...

Autistische burn-out

Inleiding

Autisme is als een onzichtbare rolstoel. Wanneer je de rolstoel voortdurend probeert te camoufleren dan kost dat chronische levensstress. Soms moet je de rolstoel zichtbaar maken zodat anderen je helpen met duwen waardoor je naast de anderen kan gaan lopen op je eigen manier.

By

Categorie:
Lees meer...

Autisme: rouwverwerking na overlijden

Inleiding

Mijn eerste ervaring met rouw kwam toen ik zes jaar was en mijn broer verongelukte. Ik ben toen niet verdrietig geweest. Wat ik wel voelde en zag was het verdriet van mijn ouders.

By

Categorie:
Lees meer...